Zon, zee, strand ...

Joepie, de vakantie komt eraan! Elk jaar kijken we weer uit naar een welverdiende vakantie. Om te ontspannen en genieten in binnen- of buitenland...
Ga je op reis? Heb je beslist om je huisdier mee te nemen? Blijft je trouwe viervoeter liever thuis of gaat hij naar een pension? Dan is een goede voorbereiding van essentieel belang om zorgeloos en veilig te kunnen genieten van een fijne vakantie, welke oplossing je ook kiest.

Algemene regels voor het reizen met dieren binnen de Europese Unie:

 • Je huisdier moet geïdentificeerd (gechipt) zijn. De Belgische wetgeving vereist dat elke geïdentificeerde hond geregistreerd wordt in de databank van DogID. Elke geïdentificeerde kat dient geregistreerd te worden bij CatID. Een tatoeage is geldig indien ze voor 7 juli 2011 werd geplaatst en nog duidelijk leesbaar is. Dit geldt niet als je naar het Verenigd Koninkrijk, Ierland of Malta.
 • Je huisdier moet beschikken over een Europees paspoort en moet volgende gegevens bevatten: identificatie van het dier, naam en adres van de eigenaar, gegevens van de rabiësvaccinatie (en eventuele resultaten van de rabiësantistoffentiter), gezondheidsattest en gegevens over een lintwormbehandeling indien vereist. Het Europees paspoort moet je dier verplicht vergezellen wanneer het een landsgrens overgaat.
 • Je huisdier moet gevaccineerd zijn tegen rabiës (hondsdolheid). Deze vaccinatie is verplicht bij het overgaan van een landsgrens. Dit moet minstens 21 dagen voor vertrek naar de vakantiebestemming gebeuren. Denk er dus tijdig aan om de geldigheidsduur van het rabiësvaccin te controleren of een afspraak te maken!

Let op! Je dient niet enkel rekening te houden met met de richtlijnen van het land van bestemming, maar ook met de regels van alle landen waar je doorheen reist. De wetgeving verandert voortdurend en kan per land verschillen. Sommige landen hebben aanvullende regels, zoals bijvoorbeeld het verbod van bepaalde rassen of het verplicht dragen van een muilkorf.

Indien je reist naar een land buiten de Europese Unie of een land dat geen gunstig statuut heeft t.a.v. rabiës, moet er een serologisch bloedonderzoek op antistoffen tegen rabiës uitgevoerd worden voor je vertrek uit ons land. Dit mag ten vroegste 30 dagen na vaccinatie en minstens 3 maanden voor vertrek. Landen buiten de Europese Unie aanvaarden meestal maar een geldigheidsduur van 1 jaar voor de vaccinatie tegen hondsdolheid.

Dit moet op dezelfde manier gebeuren wanneer je een hondje uit deze landen mee naar België brengt.

Houd je huisdier parasietenvrij, ook op vakantie!

Om geen risico te lopen op 'extra gezelschap' bij thuiskomst is het van groot belang om je dier preventief te beschermen tegen parasieten en infecties. Er kruipen namelijk heel wat parasieten en ongedierte rond op onze aardbol die verschillende gevaarlijke ziektes kunnen overdragen op mens en dier. Je ziet ze misschien niet altijd, maar ze zijn er wel. Grote boosdoeners zijn: de hartworm, de longworm, de vossenlintworm, haakwormen, spoelwormen, de oogworm, zandvliegen, vlooien en teken.

De behandeling tegen parasieten is afhankelijk van je vakantiebestemming en de duur van je verblijf. Wanneer je naar Zuid- of Oost-Europa reist is het extra belangrijk om te behandelen tegen de hartworm en zandvliegen. De hartworm kan bijvoorbeeld long- en hartproblemen veroorzaken waaraan je hond of kat kan overlijden. Zandvliegjes kunnen dan weer de parasiet Leishmania overbrengen.
Wanneer je langer dan 28 dagen in het buitenland verblijft adviseren we om maandelijks te ontwormen gedurende de hele tijdsspanne van de reis. Bij zowel een verblijf korter als langer dan 28 dagen in het buitenland dien je de dag van thuiskomt en 1 maand na thuiskomst een ontwormingsmiddel toe te dienen dat eventuele hartwormen afdoodt.

Een preventieve behandeling tegen vlooien, teken, muggen en zandvliegjes dien je het best enkele dagen voor vertrek toe en moet herhaald worden zoals voorgeschreven op de bijsluiter voor een optimale bescherming.

Als je hond zelf zijn koffers kon pakken...

Als je hond zelf zijn koffers kon pakken zou hij natuurlijk zijn favoriete speeltjes, zijn lievelingseten en - koekjes, zijn eigen drink- en eetbakje,.. meenemen.
Na eens lekker in het vuil te rollen, is het altijd handig om shampoo en handdoeken voor de hond bij te hebben. Ook is een EHBO-kitje voor je hond geen overbodige luxe:

 • Steriele compressen en verband
 • Wondzalf
 • Zalf tegen insectenbeten
 • Ontsmettingsmiddel
 • Medicatie tegen braken
 • Medicatie tegen diarree
 • Oogzalf
 • Oorreiniger
 • Thermometer
 • Koelelement
 • Tape
 • Bij een lang verblijf: middelen om te behandelen tegen parasieten
 • Schaar
 • Pincet
 • Tekentang

We helpen je graag verder bij het samenstellen van een persoonlijke EHBO-kit voor je hond of kat.

Als je kat zelf zijn koffers kon pakken...

De meeste eigenaars nemen hun kat niet mee op vakantie omdat katten het meestal niet fijn vinden om te reizen. Ondanks het feit dat katten zich ook hechten aan de eigenaar, zijn ze toch wel heel erg gehecht aan de eigen omgeving. Daarom regel je best een catsitter (vrienden, familie, buren) die je kat komt verzorgen en af en toe gezelschap houdt tijdens je afwezigheid.
Gaat je kat naar een pension? Zorg dan voor zoveel mogelijk eigen materiaal met eigen geuren zoals dekentjes en kussentjes, speeltjes, kattenbak, kattenbakvulling, eet- en drinkbakje,...

Reisziekte

Heeft je hond last van reisziekte of is hij eerder bang? Lees hier meer over reisziekte bij de hond en de hulp- en geneesmiddelen.

Kunnen wij je helpen?