Reisziekte

Reisziekte wordt veroorzaakt door "ongecontroleerde" bewegingen. Als gevolg hiervan ontstaat er een conflict ter hoogte van de hersenen tussen de visuele signalen en signalen van het evenwichtsorgaan. Dit veroorzaakt misselijkheid en eventueel braken.

Symptomen

Overmatig speekselen

Rusteloosheid

Misselijkheid

Rillen

Braken

Al deze symptomen zorgen voor een ongemakkelijke en stressvolle reis voor zowel hond als baasje.

Reisziekte komt vooral voor bij pups. De organen en mechanismen die in verband worden gebracht met reisziekte zijn dan nog niet volgroeid. De meeste honden ontgroeien het probleem zodra ze volwassen zijn, maar sommige honden kunnen hier levenslang last van hebben. Wanneer je pup ook bang is in de auto, is het opletten geblazen! Angst zorgt ervoor dat het probleem verergert.

Hulp- en geneesmiddelen bij reisziekte en stress in de auto

Is je hond of kat niet zozeer bang in de auto, maar eerder misselijk? Dan bestaan geneesmiddelen tegen braken en misselijkheid die speciaal voor hond en kat ontwikkelt zijn en geen slaperigheid veroorzaken. Zo kan je genieten van de reis met je dier zonder de ~ziekte.

Worden de symptomen van reisziekte veroorzaakt door angst en stress? Dan ontkom je niet aan training.

Honden die bang zijn, zijn op datzelfde ogenblik echter niet toegankelijk om te trainen. Je kan dan werken met voeding, voedingssupplementen, feromonen en/of gedragsmedicatie. Let wel dat geen enkel pilletje, supplement,... een oplossing is voor angst of probleemgedrag. Deze middelen werken ondersteunend en zorgen voor betere resultaten bij gedragstraining.


Er bestaan voedingssupplementen op basis van een melkeiwit (alpha-casozepine) wat voor een ontspannen gevoel zorgt zonder dat je hond hier suf van wordt. Hiermee kan je hond zich gemakkelijker aanpassen in stressvolle situaties, zoals bij reizen. Of je kan er ook voor kiezen om te werken met voeding op basis van een specifieke combinatie van voedingsstoffen (alsook alpha-casozepine) die helpt bij de ondersteuning van de gemoedstoestand van je hond.
Daarnaast bestaan er ook feromonen die helpen bij het verminderen van stress en het gevoel van veiligheid vergroten. Feromonen zijn geurmoleculen die dieren uitscheiden en worden waargenomen door andere dieren van dezelfde soort. Naast een communicatieve functie hebben ze invloed op lichamelijke processen en gedragspatronen. Er bestaan verschillende feromonen voor verschillende signaalfuncties. Een zogende teef produceert een feromoon, het zogenaamde Dog Appeasing Pheromone, met een geruststellende boodschap voor haar pups. Dit heeft ook nog steeds een kalmerende effect op volwassen honden. Er werd een kopie ontwikkeld van dit geruststellende feromoon waarvan klinisch bewezen is dat het de focus bij pups en volwassen honden versterkt bij training. Alsook de stress, die tot ongewenst gedrag kan leiden, vermindert. Deze kopie is te verkrijgen onder de vorm van een halsband, een verdamper en een spray. Ook voor de kat bestaat er een dergelijke kopie. Deze is gebaseerd op het kopjesferomoon dewelke een gevoel van veiligheid en vertrouwen geven.


Met deze 'natuurlijke' producten leert je hond op een rustige manier opnieuw kennis maken met de auto. Wanneer er sprake is van extreme angst is het beter om angstremmers te gebruiken. Deze helpen bij het verminderen van de angst, zodat je hond tijdens de autotraining rustig genoeg is om nieuwe dingen te leren en de auto weer leert vertrouwen. Geneesmiddelen die gebruikt worden bij de behandeling van gedragsstoornissen van emotionele aard, zoals angst of fobiƫn, werken op het niveau van het centraal zenuwstelsel. Dergelijke medicatie wordt enkel onder begeleiding van de dierenarts opgestart.


Tot slot worden soms kalmeringsmiddelen gebruikt als "quick fix". Het kalmerende effect van deze middelen heeft een erg nadelige eigenschap: je hond kan niet bewegen en lijkt rustig, maar ondertussen ervaart hij nog bewust wat er allemaal in de omgeving gebeurt. Je hond doorstaat dus nog steeds erge angsten en kan er niet op reageren. Het resultaat hiervan is dat de angst enkel versterkt wordt en je hond niets leert. In de plaats van deze middelen raden we aan om voor een oplossing te kiezen op lange termijn.

Heb je hulp nodig bij de autotraining van je pup of angstige hond? Dan helpen we je graag verder.

Kunnen wij je helpen?