Met spoed bedoelen we situaties die levensbedreigend zijn en geen uren kunnen wachten om behandeld te worden. Twijfel je of een bepaalde situatie spoed is, bel dan gerust even naar de praktijk op het nummer 013 32 79 59.
Voor spoedsituaties zijn wij 24/24 en 7/7 beschikbaar.
Wanneer je huisdier een spoedpatiënt is, moet je zo snel mogelijk naar de praktijk komen. Toch is het belangrijk dat je eerst even naar ons belt. Zo weten wij ook dat we eventuele toestellen en materiaal klaar moeten houden en kunnen we je huisdier in de beste omstandigheden verzorgen. Indien het 's nachts of in het weekend is, kan de dierenarts van wacht dan ook direct naar de praktijk vertrekken zonder kostbare tijd te verliezen.
Spoedsituaties!
Ernstige ademhalingsproblemen
Dieren die veel moeite hebben met ademhalen, snakken naar adem, eventueel blauwgekleurde tong. Ze vinden vaak geen goede houding, maken veel geluid bij het snakken naar lucht, kunnen in paniek schieten en pompen vaak met hun hele lijf. Iedere vorm van stress kan dan fataal zijn voor het dier (zeker katten). Laat het dier zelf een comfortabele houding kiezen en zorg voor goede ventilatie.
Erg bloedverlies
Hiermee bedoelen we bloedingen die niet uit zichzelf stoppen. Probeer de bloeding zoveel mogelijk tegen te gaan door druk uit te oefenen op de wonde. Dit kan met een verband, een doek of eventueel zelfs je vingers/hand.
Aanrijding
Is je huisdier aangereden en gaat zijn/haar algemene conditie snel achteruit, neem je direct contact op met de praktijk. Hiermee bedoelen we ondermeer ademhalingsproblemen, uit- en inwendige bloedingen, botbreuken, suf en amper nog reageren. Als je dier aangereden is en er op het eerste zicht niet direct problemen zijn, is het toch raadzaam om even langs te komen ter controle.
Oververhitting
Kan ontstaan wanneer een dier op een warme dag in de volle zon in de auto heeft gezeten. Ook na grote inspanningen bij hoge temperatuur moet je hiervoor waakzaam zijn. Oververhitting kenmerkt zich ondermeer door een hoog oplopende lichaamstemperatuur (neem eventueel de temperatuur van je dier met een thermometer in de anus, boven de 39° is abnormaal), wankelen op de poten, hijgen en ademhalingsproblemen. Probeer je dier af te koelen met natte handdoeken over/onder hem te leggen op weg naar de praktijk.
Vergiftiging
Indien je het vermoeden hebt dat je dier vergif opgegeten heeft, bel dan zo snel mogelijk naar de praktijk. Probeer zoveel mogelijk te weten over het soort vergif dat je dier opgegeten heeft. Geef het dier ondertussen niets te eten of drinken.
Allergische reacties
Indien bepaalde lichaamsdelen van je huisdier plots enorm beginnen te zwellen (kop, neus, poten). Meestal heeft het dier ook duidelijk jeuk. Braken en ademnood kunnen ook optreden.
Opzwellende buik
Wees oplettend als de buik van je hond ineens snel dikker wordt. Hierbij zijn meestal ook pogingen tot braken waarbij er niets uitgebraakt wordt. Er kan sprake zijn van een maagkanteling. Grote honden van middelbare leeftijd lopen het meeste risico.
Niet kunnen plassen/ontlasten
Enorm moeite blijven doen om te plassen waarbij er amper enkele druppels urine of helemaal niets te zien is. Dit kan wijzen op een verstopping. Let hierbij extra op bij mannelijke katten. Als je dier blijft proberen om zich te ontlasten, maar er amper of geen ontlasting te zien is. Wees extra waakzaam als je dier iets te eten kreeg wat het niet gewoon is. Vooral mergpijpen geven gemakkelijk verstopping.
Aanvallen (epilepsie)
Kenmerken voor epilepsieaanvallen zijn stijve of trillende poten, neervallen, schokkende bewegingen, speekselen, ongecontroleerd plassen en soms ontlasten. Je dier reageert vaak amper nog op de eigenaar. Indien de aanvallen elkaar blijven opvolgen, neem dan direct contact op met ons.
Braken en diarree
Onophoudend braken en diarree kan heel gevaarlijk zijn als de algemene conditie van je huisdier snel achteruit gaat. Hiermee bedoelen we dat ze heel lusteloos worden, nergens zin in hebben, amper nog rechtstaan en reageren. Vooral pups en kittens zijn op dit gebied heel kwetsbaar.
Grote scheur/bijtwonden
Is je huisdier gebeten of heeft het zich erg gekwetst aan en scherp voorwerp? Indien er grote open wonden met eventueel loshangende stukken huid zijn, moet dit best binnen de 2 à 3 uur gehecht worden.
Brandwonden
Bij grote brandwonden veroorzaakt door bv. kokend water of strijkijzer.
Etterige uitvloei bij niet-gesteriliseerde teef
Baarmoederontstekingen komen regelmatig voor bij oudere niet-gesteriliseerde teven. Teven kunnen hier enorm ziek van zijn. Teven zijn hier erg gevoelig voor vanaf 8 jaar. Ze lopen het grootste risico 1 à 2 maanden na een loopsheid. Symptomen zijn etterige uitvloei uit vagina (niet altijd), veel drinken, braken, rustiger zijn, algemeen niet-ok zijn. Wacht niet te lang als je deze symptomen herkent bij je hond.
Chihuahua
Chihuahua pups (en andere pups van toy-rassen) zijn erg gevoelig voor suikertekorten (hypoglycemie). Ze hebben moeite om hun glucosespiegel op peil te houden. Merk je dat je pup plots minder goed en vaak eet (dus minder glucose opneemt), hou hem dan zeker in het oog. Pups met een hypoglycemie worden suf, krijgen het koud en krijgen ook vaak coördinatiestoornissen. Deze situatie is een echt spoedgeval.
Andere ernstige symptomen waarbij bezoek aan de dierenarts noodzakelijk is
Merk je dat je dier ineens niet meer kan/wil rechtstaan, verlammingsverschijnselen heeft, wankelt op de poten, bleke slijmvliezen heeft (het tandvlees in de mond wordt dan wit ipv de normale lichte roze kleur), urine en ontlasting laat lopen waar hij staat/ligt? Laat je dier dan zo snel mogelijk controleren in de praktijk.