Maand van het konijn

Naast poezen en honden komen ook hoppende vriendjes regelmatig langs in onze praktijk. We zetten ze graag extra in de kijker in maart, of vanaf nu: de maand van het konijn.

We geven jullie graag info en tips mee voor het houden van een gelukkig en gezond konijn en hier hangt natuurlijk ook een actie aan vast.


Voeding:
Konijnen eten allerlei zaken: hooi, gras, groenten, kruiden en korrel. Hierbij is hooi de absolute nummer 1. Het eten van hooi is belangrijk voor een goede darmwerking en een gezond gebit. Lange sprieten vragen veel kauwbewegingen wat het slijten van de altijd groeiende tanden bevordert, en zorgt ervoor dat de spijsvertering niet stilvalt, dodelijk voor een konijn.
Groenten en kruiden zijn extra lekkers. Ga groenten altijd in kleine porties introduceren aan je konijn. Te veel van iets nieuws kan voor diarree zorgen. Ook is niet elke groente geschikt, vraag eventueel naar onze konijnenfolder voor je iets nieuws aanbiedt.
Hoewel konijnen het vaak graag eten, is korrel niet iets om veel van te geven. Een soeplepel per dag* is voldoende! Kies ook voor een kwalitatieve korrel met een goede samenstelling. (*naargelang de grootte en vachttype van je konijn)
Voedselverrijking zorgt er voor dat je konijn meer moeite moet doen om aan eten te komen, wat meer aansluit bij een natuurlijk voedingspatroon en zo het geluk vergroot.

Huisvesting:
Konijnen kunnen binnen en buiten gehouden worden. Echter mag je hier niet voortdurend in wisselen omdat ze niet goed tegen temperatuurschommelingen kunnen. Zorg dat ze veilig zitten tegen roofdieren (ook binnen moeten ze zich veilig kunnen voelen t.o.v. hond en kat).
Hoe groot moet een hok zijn? Een konijn moet minstens 3-4x rechtdoor kunnen hoppen, op zijn achterpoten rechtstaan en languit kunnen liggen over de breedte van het hok.
Zorg voor obstakels en andere elementen om het hok te verrijken: tunnels, graafmogelijkheden, verhoogjes, …

Een konijn heeft een vriendje nodig:
Konijnen leven in het wild in grote groepen, als huisdier is het dan ook belangrijk dat ze niet alleen worden gehouden. Ze zorgen voor elkaar, houden elkaar warm, geven elkaar steun bij ziekte of angst, … Spelen en actief zijn heeft naast de mentale voordelen ook een goede invloed op hun fysieke welzijn: het stimuleert de darmwerking en maakt botten en spieren sterk.

Controle en vaccinatie:
Zoals bij elk dier is een jaarlijkse controle ter opvolging aangewezen. Zo kunnen we gepast advies geven en preventief te werk gaan.
Door konijnen 1x per jaar te laten vaccineren bescherm je hen voor heel wat ernstige ziektes. Dit kan je best laten doen in het voorjaar. De eerste maanden werkt het vaccin namelijk het sterkst en de ziektes worden het meest verspreid in de warmere maanden (de virussen zijn dan actiever en de verspreiding door muggen en vliegen komt op gang).
Moeten mijn binnenkonijnen ook beschermd worden? Ja zeker! Ook zij lopen het risico om besmet te worden. Wij komen namelijk nog altijd in contact met de buitenwereld en vervolgens met hen. Ook geven we onze konijnen misschien besmet voedsel van in de tuin of het veld en worden sommige ziektes overgedragen door vliegen en muggen.
Meer info over de ziektes waar tegen gevaccineerd wordt en waarom dit van belang is vind je op onze website.

Op deze website kan je veel info vinden over het houden van konijnen.


ACTIE:
Maart is het ideale moment om je konijn te laten vaccineren. Kom je die maand langs? Dan ontvang je een leuke goodiebag van ons! Hierin vind je extra info, proevertjes voor je konijn en een kortingsbon voor gezonde korrels.

Wil jij je konijnen laten vaccineren? Een afspraak inplannen kan telefonisch maar ook makkelijk en snel online via mijndieren.eu/HetNeerhof.

Kunnen wij je helpen?