In de kijker: Parasieten!

Om een doeltreffende en effectiece behandeling tegen parasieten na te streven, belonen we je tijdens de maand april bij aankoop van een tekenproduct, vlooienproduct en/of ontworming voor een behandelingsperiode van tenminste 6 maanden per huisdier. Meer info in onze nieuwsbrief of aan de balie.

Kleine beestjes kunnen GROTE gevolgen hebben.

Ook al is je hond of kat goed verzorgd en gezond, vroeg of laat krijgt elk dier te maken met parasieten.

Ze kunnen ernstig ongemak of ziekte veroorzaken bij je dier, terwijl anderen een beperkte invloed hebben.

Sommige parasieten zijn niet alleen bedreigend voor de gezondheid van je hond of kat, maar ook voor jezelf. Daarom is het van essentieel belang dat vlooien, teken en wormen grondig en doeltreffend bestreden worden.

Vlooien:

Een volwassen vlo voedt zich meerdere malen per dag met bloed en injecteert hierbij haar speeksel met jeuk en/of huidirritatie tot gevolg. Naast jeuk en huidirritatie, kunnen ze je huisdier ook besmetten met lintwormen.

Een vrouwelijke vlo heeft een bloedmaaltijd nodig om zich voort te kunnen planten. Ze kan 50 tot 100 eitjes per dag produceren die dan vervolgens uit de vacht van je hond of kat rollen en zo in de omgeving terecht komen.

Vanuit deze eieren ontwikkelen larven, die zich verschuilen in donkere plekjes zoals tapijtvezels,tussen plinten,... Deze larven voeden zich met de uitwerpselen van volwassen vlooien en huidschilfers van je hond of kat. Na enkele keren te vervellen vormt een larve een coccon waarin ze verder zal uitgroeien tot een volwassen vlo. In dit stadium zijn vlooien zeer resistent en kunnen tot 1,5 jaar overleven in de omgeving.

Wanneer de omstandigheden ideaal zijn, zal de vlo uit haar coccon komen en op je hond of kat springen waardoor de hele cyclus terug van voor af aan kan beginnen.

Door hun resistentie en lange overlevingsduur vormen deze jonge vlooien in hun coccon (poppen) de belangrijkste besmettingsbron.

Vlooien zijn het meest actief tijdens de warmere maanden, maar komen het hele jaar voor. Slechts 5% van de vlooienbevolking is aanwezig op het dier zelf, terwijl de overige 95% in de omgeving zit als eieren, larven en poppen. Een vlo is dus eigenlijk maar het topje van de ijsberg.

Teken:

Teken zijn kleine, spinachtige parasieten die in struiken, bomen en gras leven waar ze zitten te wachten op een geschikte gastheer zoals je hond of kat. Vervolgens boren ze zich vast in de huid om bloed te kunnen zuigen.

Een teek kan huidirritatie veroorzaken op de plaats waar hij zich vasthecht, maar vooral de ziekten die hij kan overbrengen zijn van belang zoals Lyme, Babesia of Ehrlichia.

Wormen:

Wormen bij je hond of kat zijn inwendige parasieten die op verschillende plaatsen in het lichaam aanwezig kunnen zijn, zoals in het maag-darmkanaal, de longen, het hart, de hersenen, de spieren,... Er zijn verschillende soorten met elk hun eigen levenscyclus en ze worden ingedeeld naargelang de organen waar ze in binnendringen.

Wormbesmettingen komen vaker voor dan je zou denken. Het is niet omdat je geen wormen ziet dat ze er niet zijn. Enkel bij ernstig geïnfecteerde dieren kan je met het blote oog wormen terugvinden in de stoelgang of braaksel.

Deze kleine beestjes zijn niet alleen een probleem voor onze dieren, maar verschillende hiervan zijn ook overdraagbaar op de mens. Om je hond of kat, en ook jezelf, gezond te houden is het belangrijk dat je hem goed ontwormt.

Kunnen wij je helpen?