Titeren

"TITEREN" WAT WETEN WE…

Onze honden en katten komen dagelijks in contact met virussen en bacteriën die ziekten kunnen overdragen.

Een aantal hiervan kunnen dodelijk zijn zoals hondeziekte of katteziekte. Anderen dragen erge ziekten over als kennelhoest, rattenziekte of niesziekte.

We kunnen onze huisdieren hiertegen beschermen door hun te vaccineren. Hierbij vragen we van het afweersysteem om antistoffen aan te maken zodat het dier beschermd is wanneer hij besmet zou geraken met één van deze virussen.

Tijdens het titeren meten we deze antistoffen in het bloed van je huisdier. Zo kunnen we nagaan tegen welke ziekten je hond of kat nog beschermd is en welke vaccin herhaald dient te worden.

Hoe gaat dit in z'n werk:

  1. Voor de test hebben we een druppel bloed nodig van je hond of kat.
  2. Enkel voor volgende virussen kunnen we de antistoftiter nagaan:
    • HOND:
      • Hondeziekte (Distemper)
      • Herpes
      • Hepatitis (Adeno)
    • KAT:
      • Katteziekte (Parvo)
      • Katteniesziekte (Panleucopenie)
      • Calici (één van de virussen van katteziekte)
  3. Dus Ratteziekte (Leptospirose), Kennelhoest (Parainfluenza en Bordetella) en Chlamidia (een andere component van katteziekte) kunnen we niet testen.
  4. Na een looptijd van 23min kennen we het resultaat.
  5. Test je dier positief voor alle virussen dan hoeft hij hiertegen niet gevaccineerd te worden en herhalen we de titertest na 3 jaar.
  6. Test je dier positief voor één van de virussen dan kan het zijn dat we toch meerdere ziekten gaan vaccineren omdat er nog geen vaccins op de markt zijn voor iedere ziekte apart. In dit geval titeren we na 1 jaar opnieuw.
  7. Tot slot kijken we na welke andere vaccins er nodig zijn voor de ziekten die niet getest kunnen worden, bijvoorbeeld ratteziekte. De vaccins voor deze ziekten geven allemaal een bescherming van 1 jaar.
  8. De resultaten van de titertest samen met de eventuele vaccinaties worden in het paspoort van je dier ingeschreven.

Vanaf maart 2018 worden dieren waarbij de titertest uitgevoerd werd door een dierenarts ook toegelaten op wedstrijden of tentoonstellingen.

In de praktijk betekent dit dat we met een titertest je dier nog meer op maat kunnen vaccineren.

Een positieve titertest betekent echter niet dat er geen enkel vaccin meer nodig is of dat je dier levenslang beschermd zou zijn.

Tot slot blijven we sterk achter een jaarlijkse gezondheidscontrole staan omdat gezondheid zoveel meer is dan vaccineren.

Kunnen wij je helpen?