Chocoladevergiftiging

De feestdagen zijn in aantocht.
Hierdoor is december dé maand bij uitstek op gebied van zoetigheden, en dan vooral chocolade. Niet enkel wij, maar ook onze huisdieren vinden chocolade een echte lekkernij. Ondanks dat onze huisdieren dit lekker vinden, kunnen zij echter een chocoladevergiftiging oplopen na het verorberen van een bepaalde hoeveelheid van deze lekkernij.

Waarom is chocolade juist giftig voor onze huisdieren?

In alle producten die cacao of chocolade bevatten zit theobromine.
Honden en katten hebben een zeer hoge gevoeligheidsgraad voor deze stof, waardoor onze huisdieren dus een chocoladevergiftiging kunnen krijgen.

Zwarte chocolade bevat het hoogste gehalte aan theobromine, deze soort geeft dus meer kans op een chocoladevergiftiging dan melkchocolade.

Witte chocolade bevat geen theobromine, maar heeft ook nadelige gevolgen. Tijdens het bereidingsproces wordt er veel vet in deze chocolade verwerkt. Dit zou spijsverteringsklachten kunnen teweeg brengen.

In welke mate komt chocolade intoxicatie voor bij honden en katten

Chocolade intoxicatie komt meer voor bij honden dan bij katten. Dit omdat onze katten zeer kieskeurig zijn en uit zichzelf nauwelijks chocolade zullen eten. Maar ook katten kunnen absoluut geen theobromine verwerken en kunnen dus te maken krijgen met een chocolade intoxicatie.


Welke hoeveelheden veroorzaken schade bij onze huisdieren?

De exacte hoeveelheid chocolade die een intoxicatie kan veroorzaken, varieert.
Dit omdat dit afhankelijk is van het gewicht en het metabolisme van het dier.
Door de zeer langzame afbraak van de stof theobromine in het lichaam van onze huisdieren, kan er een opstapeling van deze stof in het lichaam plaatsvinden.
Bijvoorbeeld een hond die elke dag een klein stukje chocolade eet, kan na enkele dagen tot enkele weken nog altijd een chocolade intoxicatie krijgen!

Wat zijn de symptomen van een chocolade intoxicatie?

De hond of kat in kwestie kan symptomen gaan vertonen 1 tot 4 uur na de inname van een hoeveelheid chocolade, maar er zijn gevallen bekend waarbij de symptomen pas opdoken 6 tot 12 uur na inname.

Bij een matige intoxicatie zien we volgende symptomen:

→ braken en diarree
→ meer drinken en meer plassen

Bij een ernstige intoxicatie kunnen volgende symptomen voorkomen:

→ hartkloppingen en hartritmestoornissen
→ epileptische aanvallen
→ spiertrillingen
→ onrustig en opgewonden gedrag
→ ontsteking van de pancreas
→ ademhalingsproblemen

Wanneer er te laat gehandeld wordt, kan het dier in kwestie komen te overlijden.

Hoe zal een dier met een chocolade intoxicatie behandeld worden?

De behandeling is afhankelijk van hoe lang het eten van de chocolade geleden is en van de al dan niet aanwezige ziekteverschijnselen.

  • Wanneer een dier minder dan een half uur geleden chocolade gegeten heeft, zal de behandeling bestaan uit het dier te laten braken. Dit kan de dierenarts bekomen dmv. een injectie.
  • Wanneer het eten van chocolade langer dan 3 uur geleden is en er al ziekteverschijnselen te zien zijn, dan zal het dier gehospitaliseerd moeten worden voor infuus en verdere medische opvolging.

De prognose en het verdere herstel verschilt van dier tot dier.

Wat kan je als eigenaar zelf doen?

Voorkomen is nog steeds beter dan genezen!
Het best kan je chocolade ergens in de kast bewaren en nooit zonder toezicht binnen het bereik van je huisdieren laten liggen.
Wanneer een dier toch chocolade heeft kunnen eten, moet er eerst en vooral zo snel mogelijk contact opgenomen worden met de dierenarts.
De dierenarts moet op de hoogte gesteld worden van hoeveel chocolade het dier in kwestie ongeveer heeft gegeten en om welke chocolade het juist gaat.
Ook het tijdstip van het eten van die hoeveelheid chocolade is belangrijk voor de dierenarts. Dit omdat de dierenarts het dier zo snel mogelijk wil behandelen en deze behandeling wil afstemmen op de toestand van de patiënt.

Kunnen wij je helpen?