Bloedmijten hebben geen echte ogen, maar wel fotocellen waarmee ze licht en donker kunnen onderscheiden. Met behulp van warmtesensoren kunnen ze kippen/vogels ontdekken, en met het reukorgaan kunnen ze de specifieke geurstoffen identificeren.
Bloedmijten zijn vooral 's nachts actief en leven niet op de kip, maar komen alleen op de kip voor het zoeken naar een maaltijd. Overdag verschuilen ze zich in donkere kiertjes en gaatjes in het kippenhok, waarna ze 's nachts in honderdtallen via de poten omhoog kruipen en zich tussen de veren begeven om zich vervolgens vol te zuigen met bloed.
Een volwassen vogelmijt heeft immers ook bloed nodig om zich voort te kunnen planten. De voortplantingscyclus bestaat uit verschillende stadia: eieren, larven, twee soorten nimfen en het volwassen stadium. Na het paren worden er al snel eieren gelegd in de donkere kiertjes en naden van het hok. Na enkele dagen ontwikkelt een eitje tot een zespotige larve. Deze larve transformeert na één à twee dagen in een protonimf. Om naar een volgende stadium te transformeren, de deutonimf, heeft de protonimf een bloedmaaltijd nodig. Na nog een bloedmaaltijd zal de deutonimf uitgroeien tot een volwassen vogelmijt. Onder optimale condities (temperatuur en luchtvochtigheid) kan de ontwikkeling van eitje naar volwassen vogelmijt voltooid worden in minder dan zeven dagen.
Het is dus belangrijk om vogelmijten te bestrijden en om preventieve maatregelen te nemen om een besmetting te voorkomen. Heb je hier vragen over of wens je graag meer informatie, aarzel dan niet om ons te contacteren.