Huidaandoeningen bij het konijn

Huidproblemen komen regelmatig voor bij konijnen. Vaak worden problemen snel opgemerkt door de oplettende eigenaar.

Abcessen

Abcessen zijn onderhuidse zwellingen gevuld met etter. Deze ontstaan vaak ten gevolge van wondes die met bacteriën geïnfecteerd geraken, tandproblemen of verstopte traankanalen. De etter bij konijnen is heel dik en moeilijk weg te halen, daarom worden abcessen best onder algemene verdoving volledig verwijderd.

Myxomatose

Myxomatose is een virale aandoening, overgedragen door stekende insecten en wilde konijnen, welke meestal een dodelijke afloop kent. Deze ziekte heeft twee vormen. Bij de klassieke vorm ontstaan er bulten op de oogleden, oren en/of genitaalstreek. In verder gevorderde stadia ontstaan er tevens bulten over de gehele kop en lichaam. Bij de andere vorm blijven de symptomen eerder beperkt tot een zwelling van de oogleden en wat vage klachten, zoals minder eetlust, minder actief,...
Er kan tegen deze ziekte gevaccineerd worden. Dit kan vanaf de leeftijd van zes weken en moet elk jaar herhaald worden.

Vacht- en oormijten

Mijten kunnen bij het konijn in de vacht en in de oren voorkomen.
Veel konijnen zijn dragers van vachtmijten (meestal Cheyletiella-mijt) zonder dat ze er veel last van hebben. In ergere gevallen kunnen een schilferige huid/vacht, kale plekken en duidelijke jeuk met open krabletsels tot gevolg opgemerkt worden. Opgepast, Cheyletiella is een zoönose, wat betekent dat het ook op mensen kan overgaan.

Oormijt veroorzaakt bruine korsten met intense irritatie en jeuk bij het konijn. Konijnen met oormijt gaan erg schudden met hun kop en krabben aan de oren. In de oren wordt een infectie meestal lokaal met druppels of zalf behandeld.

Vlooien, teken en luizen

Myiasis

Of met andere woorden, een infectie met vliegenmaden. Dit wordt meestal veroorzaakt door de groene vleesvlieg. Madenziekte wordt voornamelijk gezien in de zomermaanden bij konijnen met diarree of konijnen die zichzelf niet meer goed kunnen proper houden. Dit door tandproblemen, overgewicht, rugproblemen,....

De vliegen worden aangetrokken door stoelgang die in de haren ter hoogte van de anus blijft vastkleven, door urinebrand of andere huidinfecties. Op de huid leggen de vliegen hun eieren, welke op enkele dagen uitgroeien tot volwassen maden. Deze kruipen onder de huid en richten enorme schade aan. Indien je merkt dat je konijn vliegeneieren of maden heeft, neem dan zo snel mogelijk contact met ons op! Het is enorm belangrijk dat de maden zo snel mogelijk verwijderd worden. In erge gevallen is euthanasie de enige oplossing. In de zomermaanden dagelijks je konijn controleren, kan jullie beiden veel leed besparen.

Ook hierbij is een goede voeding (= veel hooi, geschikte groenten en weinig korrels) weer enorm van belang. Een geschikte voeding geeft droge ontlasting die niet blijft kleven in de vacht en dus niet aantrekkelijk is voor de vleesvlieg.

Urinebrand

Urinebrand is een pijnlijke ontstoken plek aan de achterhand van het konijn, ontstaan door de constante aanwezigheid van urine in de vacht.
Dit kan door urine-incontinentie of een verkeerde stand van urineren door spier- of skeletproblemen.

Kunnen wij je helpen?