Wormen bij je kat zijn inwendige parasieten die op allerlei plaatsen in het lichaam aanwezig kunnen zijn zoals in het maag-darmkanaal, de longen, het hart, de hersenen, de spieren, de nieren, de lever, de ogen,... Er zijn verschillende soorten wormen met elk een eigen levenscyclus: spoelwormen, longwormen, lintwormen, tritrichomonas, zweepwormen, giardia, hartwormen, haakwormen, Toxoplasma en coccidiën.
Kittens kunnen al in de baarmoeder besmet worden via de moeder of na de geboorte via de moedermelk met spoelwormen. Bij volwassen katten ontwikkelen de larfjes hiervan zich meestal niet verder en gaan over in een rusttoestand in weefsels als de darmen, longen, lever en spieren. Bijna alle katten komen in hun leven wel eens een keer in aanraking met spoelwormeitjes en hebben als gevolg daarvan larfjes in rustfase in hun lichaam. Jonge en volwassen dieren kunnen wormen door overdracht via soortgenoten, door het eten van rauw vlees (ook de commercieel verkrijgbare verse dierenvoedingen), door het opeten van kleine knaagdieren of zelfs door het snuffelen tijdens een wandeling. Veel dieren zijn besmet zonder dat je het kan zien en hierbij verloopt de worminfectie vaak zonder symptomen. Deze besmette dieren scheiden echter grote hoeveelheden eitjes uit in de omgeving waardoor de hele infectiecyclus in stand gehouden wordt.
Wormen leven in het lichaam van je huisdier en nemen daar voedingsstoffen op en/of ze verstoren lichaamsfuncties. Daardoor zijn ze schadelijk voor de gezondheid van je dier en bovendien kunnen sommige wormen ook besmettelijk zijn voor de mens. Ontwormen is dus niet alleen noodzakelijk voor de gezondheid van kat, maar ook voor je eigen gezondheid. De frequentie van ontwormen hangt samen met je gezinssituatie en de levenswijze van je kat.