Jaarlijkse controle

De jaarlijkse controle en vaccinatie is een gekend begrip bij katteneigenaars. De controle bevat verschillende onderdelen. Tijdens deze consultatie is het een goed moment om eventuele abnormale gedragingen en lichamelijke veranderingen te bespreken.

Wat wordt er onderzocht?

Ogen

De ogen mogen niet droog zijn. Er wordt gekeken naar eventuele afscheiding, roodheid of troebelheid en naar de kleur van het oogslijmvlies.

Oren

Ook hier wordt gekeken naar afscheiding, roodheid of irritatie. Mocht je kat veel schudden met de kop of krabben aan de oren mag je dit zeker vermelden. Indien nodig worden de oren gereinigd tijdens het consult.

Tanden

De aanwezigheid van tandsteen wordt gecontroleerd en eventuele zwellingen of onstekingen van het tandvlees. Ook de kleur van het slijmvlies wordt beoordeeld (zo kan geel tandvlees bijvoorbeeld wijzen op een leverprobleem)

Huid en vacht

Hier wordt de glans van de vacht gecontroleerd. Eventueel abnormaal haarverlies, droge huid of parasieten kunnen worden waargenomen op deze manier.

Hart en longen

Met de stethoscoop zal naar het hartritme en de longen worden geluisterd. Het hartritme en de ademhaling moeten regelmatig zijn en er mogen geen abnormale geluiden zoals een hartruis of piepende ademhaling gehoord worden.

Ontworming

Gezamenlijk met de jaarlijkse vaccinatie wordt de ontworming van het dier bijgehouden. Dit werkt tegen eventueel aanwezige wormen, waarmee zeker goede 'jagers' dikwijls besmet zijn. Een goed ontwormingsschema kan ook altijd aan de balie gevraagd worden.

Kunnen wij je helpen?