Giardia is een ééncellige darmparasiet die voorkomt bij de meeste zoogdieren, ook bij de mens. De parasiet hecht zich door middel van een zuignap vast aan het slijmvlies van de dunne darm. Hierdoor raakt de darm aan het oppervlak beschadigd, waardoor de vertering en de opname van voedingsstoffen niet meer optimaal verlopen.
Je kat kan zich besmetten met giardia door de orale opname van eitjes, welke zich in de uitwerpselen van besmette dieren bevinden. In de darm komen de parasieten vrij uit de ingeslikte eitjes. De parasieten hechten zich vast aan het slijmvlies van de darmwand, vermenigvuldigen zich razendsnel en produceren op hun beurt nieuwe eitjes. Deze worden met de ontlasting uitgescheiden en vormen een direct besmettingsgevaar voor andere dieren. Dit is vooral een probleem op plaatsen waar veel dieren samenkomen, zoals kennels of asielen. De eitjes kunnen immers onder bepaalde omstandigheden maandenlang overleven in de omgeving.
Giardia-infecties verlopen meestal zonder symptomen, maar kunnen bij jonge of verzwakte dieren telkens terugkerende diarree veroorzaken. Daarnaast is er vaak sprake van slechte voedselverwerking, gewichtsverlies en verminderde vitaliteit. De eetlust blijft meestal echter behouden. Volwassen dieren vertonen minder vaak symptomen, maar kunnen van tijd tot tijd wel eitjes uitscheiden en hierdoor andere dieren besmetten.
Indien je kat klinische symptomen vertoont zoals diarree, wordt er een behandeling opgestart. Deze bestaat uit een aangepaste ontwormingskuur van zowel je kat als alle andere dieren uit het gezin, het toedienen van een vezelrijk dieet en het toepassen van een strikte hygiëne ter preventie van een herbesmetting.
De medicamenteuze behandeling van je kat doodt de aanwezige parasieten in de darm. Meestal is één behandelingskuur echter niet voldoende en zullen we één of zelfs meerdere bijkomende kuren opstarten.
Het is belangrijk om tijdens en na de behandeling de ontlasting van je kat direct op te ruimen, zodat hij/zij en andere dieren hier niet mee in contact kunnen komen. Om herbesmetting te voorkomen, raden we eveneens aan om dekentjes, manden of speelgoedjes indien mogelijk dagelijks op minstens 70°C te wassen of te reinigen met een stoomreiniger. Eet- en drinkbakken dienen dagelijks met kokend water gereinigd te worden.
Daarnaast is het ook belangrijk dat je kat en andere dieren uit het gezin gewassen worden. In de vacht kunnen zich namelijk ook eitjes bevinden, die voor een herbesmetting kunnen zorgen, door bijvoorbeeld het oplikken ervan. Wanneer wassen niet lukt, kan regelmatig kammen ook helpen. Zorg er dan naderhand wel voor dat de kam goed ontsmet wordt, door middel van kokend water of stoomreiniging. Bij langharige dieren kan het helpen om de vacht aan de achterhand kort te knippen of te scheren, wat het onderhoud ervan vergemakkelijkt.
Giardia is ook voor mensen besmettelijk, dus neem steeds een goede persoonlijke hygiëne in acht. Zo kan je best steeds je handen wassen na het aanraken van je kat.