De jaarlijkse vaccinatie is een gekend begrip bij vele hondenliefhebbers. Het houdt echter meer in dan enkel een vaccinatie.
Tijdens deze afspraak wordt je dier volledig onderzocht. Het is ook een goed moment om als eigenaar aan de dierenarts te laten weten of er lichamelijke en psychische veranderingen zijn bij je dier, bijvoorbeeld dat je dier meer drinkt of plast dan vroeger, dat het sneller kortademig is, enz. Aan de hand van deze opmerkingen kunnen sommige punten extra onderzocht worden.
Wat wordt er onderzocht?
Gewicht
Voor het binnengaan in één van de spreekkamers, mag je je dier even op de weegschaal zetten in de wachtkamer. Het gewicht wordt elke keer in de fiche van het dier bijgehouden. Indien er grote schommelingen in het gewicht zijn, kan de voeding aangepast worden.
Oren
De gehoorgang van het dier moet proper zijn. Geen bruine (korrelige) afscheiding, geen overdreven jeuk en geen zwelling of roodheid. Als de oren vuil zijn, zullen ze gereinigd worden tijdens het consult.
Tanden
Er wordt gekeken naar aanwezigheid van tandplak of tandsteen en de algemene conditie van het gebit. Ook zal er gekeken worden of er eventuele ontstekingen in de mond zijn en de kleur van tandvlees mooi roze is.
Ogen
De ogen moeten vochtig zijn. Er wordt gekeken of er geen overdreven traanvloei is of eventueel een tekort aan tranen. Ook de kleur van het oogslijmvlies moet roze zijn.
Lymfeklieren
Over het hele lichaam van het dier liggen lymfeklieren verspreid. Sommige van deze klieren zijn altijd goed voelbaar, andere niet. Indien een dier ziek is, kunnen deze klieren duidelijk opzwellen.
Hart en longen
De hartslag moet regelmatig en niet te snel of te traag zijn. De dierenarts zal dit met de stethoscoop onderzoeken. Ook zal er geluisterd worden of er afwijkende geluiden zijn. Een bijgeruis ter hoogte van het hart kan veroorzaakt worden door bijvoorbeeld een slecht functionerende hartklep. In de longen mogen er geen reutels te horen zijn.
Vacht
De vacht van het dier wordt onderzocht op abnormale dingen. Een gezonde vacht is glanzend met een lichte vetlaag. Er wordt gekeken naar eventuele schilfers, kale plekken, overvloedig haaruitval en aanwezige parasieten zoals vlooien.
Anaalklieren
De anaalklieren bevinden zich aan weerszijden van de anus. Ze bevatten een stinkende vloeistof die een dier in stress kan uitduwen om zo de "vijand" op afstand te houden. Normaal worden de anaalklieren uit zichzelf geledigd, maar dit gebeurt niet bij alle dieren. Bij de jaarlijkse controle kunnen de klieren door de dierenarts leeggeduwd worden.
Ontworming
Met de jaarlijkse vaccinatie wordt ook de ontworming bijgehouden. Ontworming werkt niet preventief, maar doodt wel eventueel aanwezige wormen.