De hartworm

Wanneer je binnenkort op reis vertrekt met je trouwe viervoeter (hond of kat) is het van belang dat hij ook gezond terug naar huis komt.
Zeker wanneer je naar warme landen gaat (zuid-, oost-Europa; Amerika) kan je viervoeter al eens extra bagage mee naar huis brengen.
Een voorbeeld hiervan is de hartworm ofwel Dirofilaria Immitis.

Zoals je al kan vermoeden gaat deze worm, in tegenstelling tot andere wormen, zich bevinden in het hart en de slagaders van je viervoeter. Hier kunnen ze tot wel 20cm lang worden en ook een lange tijd overleven (tot 7 jaar!).

De boosdoener voor deze besmetting is een mug.

Ik hoor je al denken: "mijn hond wordt regelmatig ontwormd". Dat klopt inderdaad maar niet alle ontwormingsproducten werken tegen de hartworm. Dit betekent echter geen reden tot paniek want de hartworm komt niet standaard voor in België!

Waarom nu deze vermelding?
Hartwormen worden overgedragen door muggen. Wanneer een besmette mug een hond bijt, geeft hij de larven van de worm door die vervolgens door het lichaam migreren totdat ze in circa 3-4 maanden hun bestemming bereikt hebben: hart en longslagaders.
Daar groeien ze in nog eens 3 maanden tijd uit tot volwassen wormen en beginnen ze larven te produceren.

Wanneer een mug een besmette hond/kat bijt, pikt hij z'n larven op en kan de besmetting zo doorgegeven worden aan andere honden of katten.

Hoe weet ik of mijn viervoeter misschien toch besmet is?
Symptomen komen pas tot uiting wanneer er zich al een hele hoop wormen in het hart bevinden.
Dit betekent dat het toch wel een 5-7 maanden of zelfs jaren kan duren voor de eerste symptomen te zien zijn.

Enkele symptomen:

  • hoesten
  • sneller vermoeid zijn na inspanning
  • niet meer willen eten
  • moeilijker ademen
  • gewichtsverlies
  • zwelling van de poten, kop en buik, …

Diagnose:
Wanneer je deze symptomen leest zie je natuurlijk dat er symptomen tussen zitten die ook bij andere ziekten voorkomen. Het beste is dan dat de dierenarts een bloedonderzoek uitvoert. Een echo of een RX-foto is ook mogelijk maar hierbij kan het niet altijd duidelijk zijn wat er aan de hand is.

Behandeling:
Jammer genoeg is de behandeling niet zonder gevaar aangezien er al een hele hoop wormen in het hart zitten. Hierdoor is het zomaar ontwormen niet mogelijk en zelfs dodelijk!

Bij een besmet dier is de behandeling lang en wordt deze goed opgevolgd, zelfs de activiteit van het dier moet voor een bepaalde tijd verminderd worden.

DAAROM IS HET BELANGRIJK OM PREVENTIEF TE WERKEN.

Vanuit de praktijk raden wij aan om alvorens het vertrek je hond te beschermen tegen de muggen.

En dan de dag van thuiskomst en drie weken later te ontwormen met een product dat werkt tegen de hartworm.
Blijf je langer dan een maand in besmet gebied dan ontworm je best iedere drie weken.

Vraag dus voor je op reis gaat zeker na aan de balie of jouw hond/kat goed beschermd is tegen deze worm en andere parasieten!

Kunnen wij je helpen?