De vlo

Je hond kan op meerdere mogelijke manieren een vlooienbesmetting oplopen. Besmette dieren kunnen andere dieren besmetten, maar ook passage op een plaats waar vlooien voorkomen kan al volstaan om besmet te geraken. Daarnaast kan je zelf vlooieneitjes mee naar binnen brengen aan je schoenen, zodat je huisdier dat misschien amper of nooit buitenshuis komt zelfs besmet kan worden.


Volwassen vlooien brengen hun leven door op je huisdier, tussen de haren van de vacht en dicht tegen de huid. Ze overleven van bloedmaaltijden die ze ook nodig hebben voor de productie van eitjes. Eén vlo legt gemiddeld vijftig tot honderd eieren per dag. Deze rollen uit de vacht en vallen op de grond, op alle plaatsen waar je hond passeert. Uit deze eitjes komen larven die zich op donkere plekjes schuilhouden. Ze voeden zich met huidschilfers van je dier en met uitwerpselen van volwassen vlooien. Daarna omringen ze zich met een cocon, waarin ze uiteindelijk verpoppen tot volwassen vlooien. Het popstadium is te vergelijken met een rups die in een vlinder verandert. De larve, uitgegroeid tot een volwassen vlo, zal de cocon verlaten wannneer de omstandigheden optimaal zijn. Een volwassen vlo kan tot anderhalf jaar wachten in zijn cocon op signalen dat het tijd is om toe te slaan. Deze signalen zijn trillingen, geluiden en lichaamswarmte.

Vlooien zijn het meest actief tijdens de warmere maanden, maar komen gedurende het hele jaar voor. In tegenstelling tot wat vele mensen denken is het het niet zo dat als je geen vlooien ziet, ze er niet zijn: Slechts 5% van de vlooienbevolking is aanwezig op het dier zelf, terwijl de overige 95% onzichtbaar aanwezig is in de omgeving onder de vorm van eieren, larven en poppen. Een volwassen vlo is dus eigenlijk maar het topje van de ijsberg.


Daarnaast is het belangrijk om te weten dat vlooien tevens de veroorzakers zijn van een besmetting met de lintworm bij je hond. Vlooien kunnen immers eitjes van de lintworm bij zich dragen. Wanneer je dier een besmette vlo of vlooieneitje oplikt en inslikt, ontstaat er daaruit een lintworm.


Omdat er geen enkel vlooienproduct bestaat dat alle levenstadia van de levenscyclus van de vlo aanpakt, en omwille van de efficiëntie van deze levenscyclus, bereik je niets met een éénmalige behandeling van een besmet dier. Een doeltreffende vlooienbestrijding gebeurt best het hele jaar door, want onze huiskamers bieden de vlo de meest ideale overlevingsomstandigheden gedurende elk seizoen. Door je hond doorlopend te behandelen zorg je er daarnaast voor dat een nieuwe vlooienbesmetting geen kans krijgt.

Kunnen wij je helpen?