Castratie van de reu

Bij de castratie van de reu worden de teelballen verwijderd uit de balzak.

De meeste reuen worden gecastreerd omdat ze problemen vertonen die wijzen naar hyperseksualiteit (enorme drift naar teefjes toe) of omdat ze dominantieproblemen hebben onder invloed van de geslachtshormonen. Ook medische problemen aan de teelballen, prostaat of balzak kunnen een indicatie zijn voor castratie. De ingreep kan uitgevoerd worden vanaf een leeftijd van 6 tot 8 maanden. Op jongere leeftijd castreren kan effect hebben op de verdere ontwikkeling van de hond (bijvoorbeeld de lichaamsgrootte).

Hieronder wordt de castratie van de reu in stapjes uitgelegd. De hond wordt altijd 's morgens of vlak na de middag binnengebracht. Hij moet hiervoor nuchter zijn (drinken mag wel).

Verloop

Eerste stap

De hond krijgt een injectie in de spier om te kalmeren. Deze injectie is werkzaam na ongeveer 10 minuten, gedurende die tijd blijft de eigenaar bij het dier.

Tweede stap

Als de hond duidelijk rustiger is geworden, wordt er een intraveneuze katheter geplaatst in een ader aan de voorpoot van de hond. Via deze katheter wordt het verdovingsmiddel geïnjecteerd zodat het dier onder volledige anesthesie gebracht kan worden. Hij krijgt eveneens een injectie met pijnstiller en antibiotica zodat deze voldoende werken als het dier wakker wordt.

Eens het dier slaapt, wordt er een tracheotube (buisje in de luchtpijp) ingebracht zodat de hond vrij kan ademen tijdens de operatie. Het operatieveld wordt geschoren, gewassen en gedesinfecteerd.

Derde stap

Vlak voor de balzak wordt een incisie gemaakt, de teelballen worden naar buiten geduwd, afgebonden en verwijderd. De incisie wordt gehecht door middel van resorbeerbare draadjes.

Vierde stap

De hond krijgt een kraag op, om te voorkomen dat hij aan de wonde kan likken. Hierna kan hij rustig wakker worden in onze hospitalisatie.

De eigenaars mogen hem 's avonds weer komen ophalen, het dier kan dan reeds goed stappen.
Bij het naar huis gaan, geven we nog een informatieblad mee met wat extra uitleg over de nazorg. Het meest belangrijke is dat de hond gedurende de eerste week niet aan de wonde likt. Op lange termijn moet meestal de voeding aangepast worden om overgewicht te voorkomen.

Kunnen wij je helpen?