PennHIP

PennHIP staat voor University of Pennsylvania Hip Improvement Program. PennHIP is een nieuwe methode voor heupbeoordeling. PennHIP is mogelijk vanaf de leeftijd van 16 weken.

Dr. Els Minsen is sinds 2007 gecertificeerd lid van het PennHIP network.

Door middel van PennHIP kan zowel gekeken worden of een hond heupdysplasie (HD) heeft, dan naar hoeveel kans een bepaalde hond heeft op het ontwikkelen van HD. Bij de normale heupbeoordelingsmethode wordt één foto genomen, namelijk een gestrekte opname.

Bij PennHIP worden er drie foto's genomen. Een gestrekte opname, een compressieopname en een distractieopname.

Gestrekte opname

Compressieopname

Hierbij wordt gekeken hoe diep de heupkoppen in de bekkenkom kunnen liggen.

Distractieopname

Hierbij wordt gekeken hoe ver de heupkoppen zich uit de bekkenkom kunnen bewegen.

Laxiteit van het heupgewricht

Dit is de mate waarin de heupkop zich in en uit de bekkenkom kan bewegen. Deze wordt gemeten als het verschil tussen de ligging van de heupkop ten opzichte van de bekkenkom bij de distractieopname en bij de compressieopname.
De laxiteit wordt uitgedrukt in DI = Distraction Index. Deze DI is een getal tussen 0 en 1. Zoveel te kleiner het getal, zoveel te beter zijn de heupen van de hond. Zoveel te groter de DI, zoveel te meer beweging van de heupkoppen is er mogelijk in de bekkenkom en zoveel te groter wordt het risico op het ontwikkelen van heupdysplasie.

PennHIP beweert dat de graad van laxiteit de voornaamste factor is in het voorspellen van het al dan niet ontwikkelen van heupdysplasie bij een hond.

Alle Rx-foto's van over heel de wereld worden opgestuurd naar de universiteit van Pennsylvania en daar telkens door hetzelfde team beoordeeld. In het verslag wordt niet alleen de uitslag van jouw hond vermeld, maar ook de plaats waar hij of zij staat in vergelijking met alle andere honden van hetzelfde ras die reeds gekeurd werden met de PennHIP techniek.
Voor meer info over PennHIP: http://www.pennhip.org/

Officiële heup- en elleboogfoto's

Het is mogelijk om in de praktijk officiële heupfoto's en elleboogfoto's te laten maken. Dit kan voor honden met een erkende stamboom waarmee gefokt gaat worden of bijvoorbeeld als controle voor de hondensport. De foto's worden ter beoordeling opgestuurd naar de KMSH (Koninklijke Maatschappij Sint-Hubertus).

Uiteraard is het ook steeds mogelijk om niet-officiële foto's te laten maken ter controle voor de sport of fok.

Kunnen wij je helpen?